- Voeten en Reuma

Waarom extra aandacht voor de reumatische voet

De voeten van mensen met reuma zijn extra kwetsbaar door ontstekingen, standsveranderingen en slijtage in de gewrichten. De kans op het ontstaan van eelt likdoorns en nagelafwijkingen is daar door groter. Daarom is goede voetzorg erg belangrijk.

Wanneer gaat een reumapatiënt naar de pedicure?

Door het dunner worden van het vetkussen onder de bal van de voet, en/of een afwijkende stand van de tenen en niet goed passend schoeisel treedt aan de voeten vaak ongewenst eelt- en likdoornvorming op. Doordat tenen in de verdrukking komen bij te weinig ruimte in de schoenen, krijgen mensen met reuma ook vaak te maken met nagelafwijkingen zoals:

  • brokkelige nagels
  • eeltvorming onder de nagels
  • schuurpapiernagels (ondoorzichtig, ruw, bros en gespleten)
  • verkleuring van nagels

De reumatische voet is gevoelig en pijnlijk. Het verwijderen van eelt en likdoorns en  het knippen en behandelen van de nagels moet dan ook met  zorg en vakkundigheid gebeuren. Experimenteer niet zelf maar laat uw voeten verzorgen. Als medisch pedicure ben ik hiervoor gekwalificeerd. Ik verwijs u zonodig door naar huisartsen en/of praktijkondersteuners en werk samen met verschillende podotherapeuten.  Naast de voetbehandeling geef ik u advies over een juiste schoenkeuze en huidverzorging.